Hiertymät ja haavaumat

Yleiskuvaus

Recreol-emulsiovoide on helposti levittyvä, hajusteeton ja väriaineeton lääkevoide, joka edistää ja nopeuttaa eri syistä johtuvien pinnallisten ihovaurioiden parantumista. Recreol-voiteet kosteuttavat ihon pintakerrosta ja tukevat pinnallisen ihovaurion paranemista. Lääkevoiteet hillitsevät tulehdusta ja kutinaa. Emulsiovoide soveltuu kaiken ikäisille sekä kaikille ihotyypeille, kasvoille, käsiin ja myös ihokarvojen peittämille ihoalueille. Emulsiovoidetta voidaan käyttää myös intiimialueella. Emulsiovoide soveltuu erityisesti kuivan ihon ja tatuointien hoitoon, ihoärsytyksiin, vaippaihottumaan, nännihaavoihin, säärihaavoihin, naarmuihin, hiertymiin, pykimiin, auringon valosta ja säteilystä johtuviin ihon ärsytyksiin ja pinnallisiin palovammoihin. 

Vaikutusmekanismi

Recreol-voide sisältää vaikuttavana aineena dekspantenolia (50mg/g), joka muuttuu kudoksissa B5-vitamiiniksi eli pantoteenihapoksi. Pantoteenihappo on koentsyymi A:n komponentti ja välttämätön epiteelin normaalille toiminnalle. Haavan paranemisprosessissa pantoteenihappo saa aikaan ihosolujen proliferaation eli solujakaantumisen lisääntymistä ja epiteelin uudismuodostuksen kiihtymistä. Solujen jakautuminen ja uuden ihokudoksen muodostuminen palauttaa ihon elastisuuden ja edistää haavojen paranemista.

Voide vai emulsiovoide?

Recreol-voide on rasvaisempi ja muodostaa pysyvämmän, suojaavan kalvon pinnallisen ihovaurion päälle. Emulsiovoide taas imeytyy ja kosteuttaa pinnallisen ihovaurion nopeammin ja eikä tartu vaatteisiin kuten voide. Molempia voidemuotoja voidaan käyttää ihovaurioiden hoitamisessa. Molemmat voidemuodot hillitsevät yhtä tehokkasti kutinaa, kiristävää tunnetta iholla sekä tulehdusta. Dekspantenolia sisältävistä lääkevoiteista vain Recreolin käyttöaiheet kattavat mm. tatuointihaavat.

Tulehduksen estämisen kannalta tärkeintä kuitenkin on mahdollisimman nopeasti parantaa tatuoinnista aiheutunut ihovaurio, jolloin mikrobien pääsy elimistöön estyy. Dekspantenolilla on kiistaton kliininen näyttö ihovauroiden ja haavojen parantavasta vaikutuksesta (Ebner 2002, Ehrhardt 2017).

Mistä Recreol-valmisteita voi hankkia?

Recreol-lääkevoiteita voit ostaa lähimmästä apteekista tai tilata verkkoapteekista. Apteekkihenkilökunta tarvittaessa auttaa sinua. Tutustu huolella pakkausselosteeseen ennen käyttöä.


Kirjallisuusviitteet

Ebner, Fritz & Heller, Andreas & Rippke, Frank & Tausch, Irene. (2002). Topical Use of Dexpanthenol in Skin Disorders. American journal of clinical dermatology. 3. 427-33. 10.2165/00128071-200203060-00005.

Ehrhardt Proksch, Raymond de Bony, Sonja Trapp & Stéphanie Boudon (2017). Topical use of dexpanthenol: a 70th anniversary article, Journal of Dermatological Treatment, 28:8, 766-773, DOI: 10.1080/09546634.2017.1325310